I am Neuroscience PhD, a humanist, skeptic, feminist, avid reader, science enthusiast, woolly-liberal über-nerd, and, as of October 2015, father to the Lykketroll.

I moved from England to Norway in January 2012 and live in Lørenskog with my wife, the Lykketroll, and our two aging rescue cats, Socrates and Schrödinger. 

I am on paternity leave from the 4th of July to the 18th of November. 

The job I am on leave from is as an  Associate Professor and Head of Studies at the Oslo and Akershus University College of Applied Sciences. My background is in child neurodevelopment (my PhD looked into the relationship between fatty acids like omega-3 and cognitive development in young children) but I now work on a hodge-podge of things roughly within the field of Universal Design of ICT 50% of the time, the other 50% of my time I am Head of the 'General' Studies (Allmenn in Norwegian) Unit, which is comprised of around 24 academics within a range of fields, including mathematics, physics, Norwegian, and technology and leadership.

In between working and doing the usual dad things,  I like hiking and running in the beautiful Norwegian outdoors, cooking and playing video games. 

If I believed in souls I would say that mine was born in Norway. 

I plan to sleep when I'm dead.

Er det risikabelt å bruke Facebook?

For de som ikke har lest det, ambefaler jeg å lese denne, som forklarer hvorfor dette har blitt skrevet og hvorfor det innholder så mange småfeil/er litt ugrammatisk


Facebook er et sosialt nettverk som har etablert seg som en av de største bedrifter på nettet.  Rundt 2004, da tilgang til Facebook ble offentlig gjort, var det mange sosiale nettverker, som for eksempel Bebo og MySpace, men det er kun Facebook som har faktisk overlevd og blomstret (i vestlige verden; det finnes stor sosiale nettverker i Kina for eksempel). Facebook har blitt stadig større og integrert i dagens samfunn.  Ifølge statistikker fra Forbrukerportalen rundt 1.5 millioner nordmenn er registrerte brukere på Facebook. Om man teller hele kloden er det nesten, så vidt jeg vet, mer enn 1.2 milliarder brukere. Det er ingen tvil om at Facebook er en stor sak, og at det som skjer med Facebook – og det Facebook gjør - har en effekt på flere millioner mennesker.

FacebookPrivacy.jpg

Facebook har gjort det enklere for folk å holde kontakt med hverandre, deler bilder, organisere stor og små arrangementer og deler informasjon. Folk betaler ikke for tjenesten men det er slett ikke gratis. Folk betaler med sin personlige informasjon og dette informasjonen er verdt veldig mye når det gjelder markedsføring. Akkurat som Marium Graasvold fra forbrukerportalen sier, er dette et problem fordi folk ikke er alltid obs på at deres informasjon ikke alltid er privat og at det ofte blir brukt til kommersielle utnyttelse, uten at de vet om det.

Jeg synes at det som er kanskje litt mer farlig, fordi det ikke er så konkret eller åpenbart som utdeling av personlige data, er hvordan Facebook påvirker folks selvfølelse. For de fleste er Facebook et sted hvor de kan legge ut bilder fra sin ferie, fancy middag, eller konserten de var på forrige helg, og rett og slett skryte om livet sitt. Det gir inntrykk av at alle har et travelt, spennende problemfri liv hele tiden, og det er selvfølgelig ikke sant. Psykolog David Harwood sier at dette gjelder spesielt til kvinner fordi deres selvfølelse bygger på forholdet til andre menneske, men jeg tror det faktisk gjelder alle – jeg har selv opplevd irrasjonelt usikkerhet og sjalusi og måtte minne meg selv at det ikke er sunt å sammenligne mitt liv med andres hele tiden.

Jeg synes at det må være en balanse. Folk må ikke være naivt og tenker at Facebook er en vennlig organisasjon som ikke prøve å tjene så mye som mulig. Samtidig er det Facebook sitt ansvar for å være tydelig om hvordan folk kan kontrollere hvilken informasjon bli delt ut og til hvem.  Det er risikabelt å bruke Facebook hvis man ikke er forsiktig og ikke gjøre to ting: jevnlig sjekk gjennom din sikkerhets innstillinger og husk at det som står på andres Facebookprofil er en fasade som ikke reflektere hele sannheten.

Recipe: Onion and potato curry

Er universitetsutdannelse for teoretisk til å være en forberedelse til arbeidslivet?