I am Neuroscience PhD, a humanist, skeptic, feminist, avid reader, science enthusiast, woolly-liberal über-nerd, and, as of October 2015, father to the Lykketroll.

I moved from England to Norway in January 2012 and live in Lørenskog with my wife, the Lykketroll, and our two aging rescue cats, Socrates and Schrödinger. 

I am on paternity leave from the 4th of July to the 18th of November. 

The job I am on leave from is as an  Associate Professor and Head of Studies at the Oslo and Akershus University College of Applied Sciences. My background is in child neurodevelopment (my PhD looked into the relationship between fatty acids like omega-3 and cognitive development in young children) but I now work on a hodge-podge of things roughly within the field of Universal Design of ICT 50% of the time, the other 50% of my time I am Head of the 'General' Studies (Allmenn in Norwegian) Unit, which is comprised of around 24 academics within a range of fields, including mathematics, physics, Norwegian, and technology and leadership.

In between working and doing the usual dad things,  I like hiking and running in the beautiful Norwegian outdoors, cooking and playing video games. 

If I believed in souls I would say that mine was born in Norway. 

I plan to sleep when I'm dead.

Det er godt å være stolt av din seksualitet, men ikke av din uvitenhet.

For min første stiloppgaven har jeg valgt å skrive om en kort innlegg i dagens Aftenposten om homofili og rollen av vitenskap. 

Forfatteren av artikkelen, Jon Reider Øyan, skriver i hensyn til en nylig publisert forskningsstudie som hevder å vise at homofili ligger i genene og at homoseksualitet er arvelig. Etter Øyans mening er det nesten meningsløs å bruke skattebetalernes penger på denne typen forskning fordi, etter flere tiår med studie etter studie som viser mange forskjellige funn, er vi fortsatt langt fra et helt konkret svar til spørsmål om folk er ‘født sånn eller blitt sånn’.

For det første, kan «funnene» fra er denne «forskningsstudie» ikke regnes som ordentlig vitenskap (ennå). Avisene har bare en pressemelding å jobbe med: forskerne bak studien har ennå ikke publisert sin artikkel i et vitenskapelige tidsskrift: uten «peer-review», hvor andre eksperter lese gjennom forskning og sjekke at det er av høyt nok kvalitet, er det umulig å si hvor mye vekt kan legges på det disse forskerne hevder. 

Men, uansett om det er gener eller miljø, eller nesten helt sikkert et blanding av disse, mitt problem med Øyans innlegg et an han har misforstått hvorfor vi driver med vitenskap og hva vitenskap stå for. Vi ville ikke ha vært i nærheten av kunnskapet og forståelsen av verden vi har i dag om folk hadde tenkt at ‘dette er alt for komplisert, la oss prøver å undersøker enklere saker i stedet, eller rett og slett gi opp’. Uansett hva det dreier seg om er det alltid bedre å fortsette å prøve å finne ut hvordan ting – menneske, kloden, rom, tid - funker og henger sammen.  Akkurat som det var skrevet i kommentar felt: «Kunnskapen har en verdi i seg selv, det er fullstendig irrelevant om "vi trenger" det eller ikke, slik du snakker om "trenger".»

Ignorance is not bliss.jpg

Øyan er bekymret av funnet at homofili er genetisk kan kanskje føre til at (homofobiske) folk bruke den kunnskapen til å præve å «helbrede» homofile. Jeg synes denne er en mer interessant sak enn å hevde at vi burde slutte med vitenskapelige forskning. Uansett om de finne noe konkrete gener (og disse forskerne har nettopp ikke gjort det, de har bare funnet områder på x-kromosomene hvor disse gener kanskje ligger) er det, på grunn av andre ting som antageligvis påvirke seksualitet f.eks.  miljø, hormoner osv., umulig å utvikle en «kur»  - og for å ikke snakke om at det er helt uetisk.

Som jeg leste inn et innlegg fra Nick Cohen, er sånne enkle «reduksjonist» forklaringer både feil bekymringsfull. Men, som forskning om genetisk forskjeller mellom ulike raser av mennesker, at svaret er kanskje kontroversiell betyr ikke at vi er nødt til å begrense hva vitenskap handle om.  

Det er bra at Øyan er en ‘stolt, åpen gladhomo’. Jeg håper at verden endre seg slik at alle kan bli like åpent og stolt av sitt eget seksualitet. Men, som en person som hevder at han foretrekker ignoranse over kunnskap, synes jeg han er et dårlig forbilde.

Om ulike nyheter og min erfaring i Norge.

Tiden er kommet for meg å blogge / skrive på norsk